dimarts, 25 d’octubre de 2011

BRIOIX

A l´hora de fer un  brioix,  vaig  pensar amb una recepta la Mercè de Cuina per llaminers. Ella l´anomena "Un brioix no qualsevol" Amb aquest nom, ja us podeu imaginar el resultat no? La cuina feia una olor....i  la primera queixalada va ser impressionant, no em podia imaginar que jo hagués fet allò!
Potser no em va quedar tant flonjo com esperava, però després d´un tortell de reis desastrós i una coca de Sant Joan una mica dura, aquest brioix va ser un 10!


 
Whole Kitchen en la seva proposta dolça per el mes d´octubre, ens convida a preparar un clàssic de la gastronomia francesa :Brioix.

Ingredients:
(El doble que per la recepta original.)

500 g de farina de força
4 ous
40 g de llevat fresc
150 g de mantega a temperatura ambient
50 g de sucre
10 g de sal
60 g d'aigua
20 g de llet sencera
1 ou per pintar



Primer es  desfà el llevat amb l´aigua tèbia i es barreja amb tots els ingredients menys la meitat de la mantega
fins obtenir una massa que s´ha d´amassar una... mitja hora!!! Desprès de la mitja hora de rellotge, s´hi afegeix la resta de la mantega, i quan està ben incorporada, es deixa fermentar la massa, tapada amb un drap fins que dobli el volum, no ho vaig contar ben bé, però em sembla que li vaig deixar una hora ben bona. Passat el temps, es fa una bola amb la massa, es torna a cobrir amb el drap i es deixa fermentar una mitja hora mes. A partir d´aquí es pot donar la forma que es vulgui, o en un motllo de plum cake, en motllos petits de magdalenes...Jo em vaig decantar per aquesta que no se com es diu, formada per petites boletes de massa.  Es van agafant trossets de massa i es fan boletes  i es van posant en un motllo rodó, que es toquin, però que no estiguin molt apretades. Com veureu a la foto, les meves boles deixen molt que desitjar, però era la primera vegada! Es deixen fermentar fins que tornin a doblar el seu volum , es pinten amb ou batut i cap al forn a uns 190-200ºC fins que estigui cuit i ros.
La veritat, es una recepta una  mica llarga de fer, entre amassar i fermentar s´en va tot el matí, però per la tarda, tens una berenar que es per caure de culs a terra i no aixecar-te! Tros de brioix, tros de xocolata i anar fent....

12 comentaris:

Visc a la Cuina ha dit...

Es veu preciós de debò!

Sucre Brûlée ha dit...

Gràcies pel teu comentari!!

Quina bona pinta el teu brioche!! Me l'apunto!

elsfogonsdelabordeta ha dit...

És el mateix que tenim publicat al bloc, el de la Mercè!! Una autèntica delícia, eh? A nosaltres ens fascina i la coca de Sant Joan queda absolutament genial!
Petonets
Sandra

Judith ha dit...

no m'he animat a fer-ne perquè em sembla molt difícil, però em venen unes ganes... a veure si m'animo!!! ;) petonets

Judith ha dit...

Quina bona pinta!!!
Qui la segueix l'aconsegueix!!! Ho veus com no és tant díficil fer masses, jo tinc un parell de "truquis" que em van molt bé, primer fer-ho amb calma les masses necessien el seu temps per llevar i s'han de deixar reposar i sempre acostumo a amassar-la dos vegades desprès del primer llevat torno a amassar-la un parell de minuts més i la deixo reposar fins que veig que a doblat el seu volum si ho fas d'aquesta manera sempre et quedaràn esponjoses ahh!! i quan li donguis forma no la remenis gairé lo just per donar-li la forma desitjada.
Petons

SUSANNA ha dit...

Hola Anna, guapa tu

com diu la Judith, quina bona pinta, segur que va volar...

mil petonets Susanna

Donibaneko ha dit...

Mmm! nena que bo
M'agrada moltíssim és aspecte amb què ha quedat. Donen ganes d'agafar un trosset per prendre'l amb un cafetó
un petonet

Miquel ha dit...

el briox me encanta y este tuyo esta muy bien y bueno y la forma mas bonita
peto

Gemma ha dit...

Anna, jo tampoc me'n surto massa amb la massa de briox. El desastre del meu tortell de res també va ser descomunal! Aquest briox es veu perfecte! Enhorabona!!!
Ostres, fa anys que no vaig a la festa de la ratafia i aquest any em faria il·lusió anar-hi. Mira que sóc de Santa Coloma i no anar-hi... és que no té perdó. Si hi vaig, espero que si, passaré per la teva paradeta, m'agradaria saludar-te!
Una abraçada i a veuer si hi ha sort.

Silvia ha dit...

mmm... intentaré fer-lo ..ara que estic en plan cuinetes hehehe…ah! i et passaré la recepta d'unes galetes tipus "pets de monja" a la Holandesa… són de vici ;)

garlutti ha dit...

ANNA ..me encanta hace brioches ..pero lo malo es que desaparecen de inmediato casi no me los dejan saborear ...jaja este tuyo que pintaza tan impresionante ...me gusta mucho ..Mi post de hoy es una velita para ELENA ZULUETA ..que pases un buen dia bsssMARIMI

surfzone ha dit...

Així potser que em decideixi a fer-lo jo també. Sóc un especialista en aconseguir fer entrar un pa cru al forn i treure'n una totxana XD

S'ha produït un error en aquest gadget