dissabte, 14 d’abril de 2012

LA MONA 2012 (Sara)

Ja se que ja han passat uns dies de la mona, però no volia deixar de posar la que he fet aquest any. La veritat jo no soc la padrina de ningú, però el meu home si, i cada any en faig una. El que faig es el pastís,  perquè aquest any he començat a experimentar amb la xocolata i ha sigut una mica desastre…Aniré practicant tot l´any per fer la de l´any que bé.

El pastís es una sara, recepta de la Mireia Carbó que he trobat a Cuina per llaminers però amb algunes variants. M´encanten les sares, però mai havia fet cap. La veritat es que no es gens difícil de fer i el resultat es espectacular! Ara t´ha d´agradar la mantega, sinó vas llest!



Ingredients per un motllo rectangular de 20x25
 
Pa de pessic: (jo en vaig fer dos i en vaig posar un sobre l´altre)
4 ous
125g de sucre
125g de farina
Pela de llimona ratllada

Crema de mantega:

100g de sucre
25g d´aigua
2 rovells d´ou
125g de mantega a temperatura ambient

Per decorar:

200g Ametlles filetejades
 
Per fer el pa de pessic, es posen els ous amb el sucre i es baten fins que blanquegin. Tot seguit s´hi aboca la farina tamisada i la pela de llimona,  es barreja suaument. Ja podem posar-lo al forn ja calent a uns 180ºC durant uns 10 minuts. Jo com sempre vaig mirant la cocció punxant amb un escuradents el pa de pessic fins que aquest surt net.

Per fer la crema, en un boles posen  els dos rovells d´ou.  A part posem l´aigua amb el sucre a bullir. Deixem que bulli un parell de minuts i tot seguit ho anem tirant a poc a poc dins el bol amb els dos rovells, remenat-ho amb les barnilles elèctriques. Un cop ben barrejat hi afegim la mantega i remenem fins que es desfaci completament. Ja tenim la crema llesta.

Les ametlles, les vaig comprar crues, i per torrar-les, es pot fer al forn, o com jo, al micro. ES posen en un plat una mica escampades i sense gaire gruix i cap al micro a màxima potencia. S´ha d´anar vigilant i remenant les ametlles, perquè es torren mes aviat les del mig que les dels costats. ES bastant ràpid, uns 5 minuts, però has de tenir la paciència d´anar mirant la cocció.

Ja podem muntar la Sara. Es posa una planxa de pa de pesic sobre l´atre, amb una capa de crema generosa al mig. Desprès es cobreix amb la resta de la crema, repartint-la entre el sostre i els voltants. Un cop ben repartida, es van enganxant les ametlles  fins que queda tot el pa de pessic  cobert. Ja està a apunt per posar-hi les figures de xocolata. Per fer questa tasca, em va ajudar el meu fill, repartint els ous i els pollets per sobre la mona.



Va quedar una sara d´unes considerables dimensions! La propera la banyaré amb un almívar, ja que potser em va quedar una mica seca…però no en va quedar ni una engruna!

Aprofito aquesta mona per participar al 11è Repte de l´Annie que aquest cop estava obert a petits i grans. Es el primer cop que hi participo però espero que no sigui l´últim, perquè em sembla que estic creant un petit monstre...aviat no podré treure el meu fill de la cuina!

 

8 comentaris:

La cuina de l'Eri ha dit...

Que maca queda amb aquest motllo!!! A mi m'agrada molt la sara, i la mantega!!! Petonets

Mandarina ha dit...

doncs jo veig que t'ha quedat molt bé! :)
una salutació,

QUIMA ha dit...

Quina mona més bona !!!!!!!!!! T'ha quedat preciosa.
petons

La Cuina Violeta ha dit...

Anna,
Aquesta sara té una pinta que esgarrifa...de bona!
Nani

Cristina ha dit...

Un gran clàssic. A mi m´agrada molt però hi ha gent que li embafa la mantega. Ells s´ho perden.

Catieu ha dit...

A mi tambe m'agrada molt la Sara. T'ha quedat molt xula, deliciosa!!!
Moltes gràcies per participar.
Annie I Catieu

surfzone ha dit...

T'ha quedat xulíssima... però a mi la mantega no m'acaba de barrufar, m'embafa massa :-(

Albert ha dit...

Jo també he fet la mona de sara aquest any...bona feina !

S'ha produït un error en aquest gadget