dimecres, 13 de juliol del 2011

PESTO

Ja fa uns quants anys que  faig  pesto. Quan comença el bon temps, ja estic impacient esperant veure la primera planta d’alfàbrega al mercat per comprar-la i fer- ne. La pobre queda desplomada només d’arribar a casa, però al cap de pocs dies, ja torna a brotar, i aquí no ha passat res! Em van dir que s’ha de tallar per dalt, que així torna a tenir mes fulles, que si la deixes créixer, floreix i ja s’ha acabat la producció!



Doncs el mateix dia que vaig fer el pesto amb alfàbrega, tenia una paquet de ruca a punt de caducar a la nevera, i uns tomàquets secs dins l’armari, que segur que tindrien mala fi si no els utilitzava aviat. I com que tenia parmesà i pinyons, vaig fer tres tipus de  pesto! Hi ha vegades que vols fer una recepta i et falta algun ingredient, i aquest cop me’n  sobraven.
El pesto sempre el faig a ull, afegint mes o menys segons la quantitat d’alfàbrega que tinc.  Poso unes quantitats orientatives, però el millor es anar provant fins que trobes la textura i el sabor que a tu t’agrada.

Pesto d´ alfàbrega
Unes 20-25 fulles d’alfàbrega
15 g de pinyons
15 g de parmesà
1 gra d'all
Sal
100-150 ml d'oli
Poso tots els ingredients dins el vas del turmix i es ho trituro tot, mes fàcil,  impossible. Un cop triturat ho tasto i afegeixo el que faci falta. Amb pasta està boníssim!

Pesto de ruca
30 g de ruca
15 g de pinyons
15 g de parmesà
1 gra d'all
sal
100-150 ml d'oli
El procediment el mateix que l’anterior. Queda una salsa d’un verd molt brillant i maco, amb el gustet picant de la ruca. La vaig fer servir per amanir una amanida d’arròs.

Pesto vermell
10-12 tomàquets secs
15g de parmesà
15g de pinyons
2 fulles d’alfàbrega
1 gra d'all
Sal
100-150 ml d'oli
Poso a hidratar els tomàquets una horeta abans amb aigua. Desprès el procediment es el mateix que els anteriors. Ho vaig posar en una amanida d’enciam,  formatge de cabra i bacon, espectacular!



Aquesta salsa es pot fer a mà, amb el morter, però per anar ràpid jo ho faig amb el túrmix, l’únic que miro de no triturar-ho massa.
El pinyons es poden substituir per nous o avellanes, o posar mig i mig, d'all se n’hi pot posar mes segons si t’agrada mes o menys, i el formatge, suposo que també es pot canviar per un altre de textura similar al parmesà. D’oli també n’hi pot anar mes o menys, segons si vols una salsa mes o menys espessa.
Jo, poso la salsa en pots, i els guardo a la nevera amb una mica d' oli per sobre i aguanten molt bé, ,no ho vaig fer amb el vermell i es va florir al cap de pocs dies.
El millor, per mi, el de tomàquets!

9 comentaris:

GEMMA ha dit...

Ostres! M'apunto la idea del pesto de tomáquet. També tinc uns tomáquets secs, que no sabia que fer-ne...
Petonets

Helena ha dit...

No pensava que es podien fer tants... =)
Me'ls apunto i ja veurem a què li posarem...jiji
Petons, Helena

Cristina ha dit...

Gràcies per la recepta. Així ja no cal donar voltes per trobar-la...amb tu la tenim i amb diferents sabors.

Judith ha dit...

Ostres! quantes versions! haig de tastar el de ruca ja!!! ;) petonets bonica

Judith ha dit...

Molt bona iniciativa, convinar diferents ingredients crec que els tres deuen ser boníssims!

Silvia ha dit...

mmmm. Ostres no sabia que es podia fer pesto amb tomaquets secs ... Guayyy!! m'ho apunto je,je,je

La cuina de l'Eri ha dit...

Què bé! tres en una! jo em quedo amb les tres que no puc decidir-me. No sabia això de que posant l'oli es conserva millor... Gràcies!
Petonets

Unknown ha dit...

quina bona pinta! jo no tinc gaire costum de fer aquest tipus de salses, però està clar que ja trigo!!! :D
una salutació,

La Taula d'en Bernat ha dit...

Caram quina varietat, no sabia que es pogués fer pesto de tantes coses. L'alfàbrega m'encanta, així que em quedo amb el tradicional!

Petons!
Anna