dilluns, 30 d’abril de 2012

CARQUINYOLIS AMB XOCOLATA (i una mica de ratafia)

La primera recepta que vaig publicar al blog va ser una de carquinyolis. Per cel-lebrar el primer any de blog, vaig versionar la recepta fent-ne uns de xocolata i festucs. I ara per Memòries d´un Cuinera, he fet aquests, amb trossets de xocolata. Es una variant de la recepta primera, només canviant les ametlles per  gotes de xocolata, i l´anís per ratafía. Boníssims!

 
Ingredients:

150 g de farina
100 g de sucre
1 culleradeta de llevat en pols
1 ou

Un grapat de gotes de xocolata,a ull, tantes com us agradin!
1 raig de ratafia generós (uns 25 ml)
la pela de mitja llimona ratllada

Es barregen tots els ingredients començant per l´ou, el sucre, la ratafia, la pela de llimona i per últim la farina i el llevat. Al principi es pot barrejar amb les varetes de la batedora, però al final costa molt i es millor fer-ho amb les mans. Quan estigui tot ben barrejat s´hi afegeixen les gotes de xocolata. La massa es molt enganxosa, per treballar-la millor, em vaig mullant les mans amb una mica d´aigua.
Amb la massa es fan unes tires d´uns 3 cm d´ample per 1 cm d´alt i uns 30 de llarg i es posen a la plata del forn amb paper vegetal a sota. Es couen uns 30 minuts al forn a uns 200ºC, fins que comencin agafar color i estiguin una mica durs. En aquest moment es treuen del forn, es deixen refredar uns minuts i es tallen a la mida del carquinyoli. Es tornen a posar al forn ben escampats i es deixen coure fins que estiguin ben cuits i daurats(queden durs) uns 5 minuts mes.

No els vaig torrar gaire, perquè no sabia com aniria això de la xocolata. Vaig pensar que potser quedaria tota desfeta i escampada per la safata dels forn! Però no! Tan quan els vaig tallar. Com quan els vaig posar escampats al forn, la xocolata es va quedar al seu lloc!

Per acabar la xocolata, en vaig fondre una mica al microones i vaig banyar-hi els carquinyolis i llestos!
 

dissabte, 14 d’abril de 2012

LA MONA 2012 (Sara)

Ja se que ja han passat uns dies de la mona, però no volia deixar de posar la que he fet aquest any. La veritat jo no soc la padrina de ningú, però el meu home si, i cada any en faig una. El que faig es el pastís,  perquè aquest any he començat a experimentar amb la xocolata i ha sigut una mica desastre…Aniré practicant tot l´any per fer la de l´any que bé.

El pastís es una sara, recepta de la Mireia Carbó que he trobat a Cuina per llaminers però amb algunes variants. M´encanten les sares, però mai havia fet cap. La veritat es que no es gens difícil de fer i el resultat es espectacular! Ara t´ha d´agradar la mantega, sinó vas llest!



Ingredients per un motllo rectangular de 20x25
 
Pa de pessic: (jo en vaig fer dos i en vaig posar un sobre l´altre)
4 ous
125g de sucre
125g de farina
Pela de llimona ratllada

Crema de mantega:

100g de sucre
25g d´aigua
2 rovells d´ou
125g de mantega a temperatura ambient

Per decorar:

200g Ametlles filetejades
 
Per fer el pa de pessic, es posen els ous amb el sucre i es baten fins que blanquegin. Tot seguit s´hi aboca la farina tamisada i la pela de llimona,  es barreja suaument. Ja podem posar-lo al forn ja calent a uns 180ºC durant uns 10 minuts. Jo com sempre vaig mirant la cocció punxant amb un escuradents el pa de pessic fins que aquest surt net.

Per fer la crema, en un boles posen  els dos rovells d´ou.  A part posem l´aigua amb el sucre a bullir. Deixem que bulli un parell de minuts i tot seguit ho anem tirant a poc a poc dins el bol amb els dos rovells, remenat-ho amb les barnilles elèctriques. Un cop ben barrejat hi afegim la mantega i remenem fins que es desfaci completament. Ja tenim la crema llesta.

Les ametlles, les vaig comprar crues, i per torrar-les, es pot fer al forn, o com jo, al micro. ES posen en un plat una mica escampades i sense gaire gruix i cap al micro a màxima potencia. S´ha d´anar vigilant i remenant les ametlles, perquè es torren mes aviat les del mig que les dels costats. ES bastant ràpid, uns 5 minuts, però has de tenir la paciència d´anar mirant la cocció.

Ja podem muntar la Sara. Es posa una planxa de pa de pesic sobre l´atre, amb una capa de crema generosa al mig. Desprès es cobreix amb la resta de la crema, repartint-la entre el sostre i els voltants. Un cop ben repartida, es van enganxant les ametlles  fins que queda tot el pa de pessic  cobert. Ja està a apunt per posar-hi les figures de xocolata. Per fer questa tasca, em va ajudar el meu fill, repartint els ous i els pollets per sobre la mona.



Va quedar una sara d´unes considerables dimensions! La propera la banyaré amb un almívar, ja que potser em va quedar una mica seca…però no en va quedar ni una engruna!

Aprofito aquesta mona per participar al 11è Repte de l´Annie que aquest cop estava obert a petits i grans. Es el primer cop que hi participo però espero que no sigui l´últim, perquè em sembla que estic creant un petit monstre...aviat no podré treure el meu fill de la cuina!

 

dimecres, 4 d’abril de 2012

MAGDALENES DE COLORS

Tinc la sort de fer vacances tota la setmana, i per passar l´estona, aquest dia plujós, amb el meu fill i un amic seu,  hem fet unes magdalenes molt senzilles  i molt fàcils de fer. La veritat es que els he tingut poca estona distrets, perquè entre fer-les i menjar-les no hi hem estat  mes de 45 minuts. Estaven tant impacients per provar-les que fins i tot se les han menjat calentes!


Per que fos una mica mes divertit, els hi he deixat triar el color de les magdalenes i Oh!... Sorpresa!.... Les volen del Barça!
O sigui que unes d´un color semblant al  vermell (sobretot no son roses!) i les altres d´un color semblant al blau.

Ingredients:
150g de farina
120g de sucre
125g de mantega
1 sobre de sucre vainillat.
1 culleradeta de llevat químic
1 pols de sal
2 ous
Colorant alimentari (o no)

Es posa la mantega a fondre al microones.
En un bol batem els ous i el sucre fins que quedi blanquinós. Tamisem la farina juntament amb el llevat i  la sal a dins el bol amb els ous i el sucre. Barregem bé i al final hi incorporem  la mantega fosa. Separem la massa en dues parts (o les que vulgueu) i les tenyim amb una mica de colorant alimentari. Es posen en motllos i cap la forn, a uns 200ºC uns 10 minuts o fins i tot una mica menys!


Les que han sobrat, ens les menjarem per berenar.
Bona Setmana Santa!

S'ha produït un error en aquest gadget