dimarts, 28 de febrer de 2012

PASTÍS DE MOUSSE DE IOGURT I MADUIXA

Un bon pastís per un aniversari, com el que demanaven les noies de Memòries d´una cuinera aquest mes.
Ja feia dies que veia maduixes al supermercat, però em resistia a comprar-les. Al final van caure, i es que es veien tan maques!! Em van anar ideals per fer aquet pastís, que potser es mes de primavera, però amb la caloreta que feia aquets  dies, va venir d´allò mes bé!
Avis: la parrafada que ve a continuació es “important”, però el pastís  no es gens difícil de fer.



Ingredients:

Per la base:
150g de galetes de xocolata
80g de mantega

Per la mousse de iogurt amb maduixa
3 iogurts grecs
250 ml de nata per muntar
70 g de sucre
8g de fulles de gelatina. Les que jo compro son de 1,66g o sigui que 5
200g de maduixes triturades

Per la cobertura de maduixa
250g de maduixes triturades
40g de sucre
4g de fulles de gelatina, 2,5 fulles  de les de 1,66g

Per decorar:
Maduixes i xocolata per fondre

Per fer la base de galeta, es trituren les galetes(també poden ser galetes maria normals) i s´hi afegeix la mantega desfeta. Es barreja bé i es posa a la base d´un motllo desmuntable, pressionat i repartint-ho bé. Es posa al forn a uns 200ºC fins que es torri una mica. Si el forn es calent amb uns 5 minuts n´hi ha prou. Es deixa refredar.

Per fer la decoració de maduixes del  contorn del pastís, es posen al voltant del motllo les maduixes tallades per la meitat, mirant que quedin ben assentades sobre la base i ben apretadetes a la paret del motllo.

Per fer la mousse,  en  un bol hi posem els 3 iogurts, les maduixes triturades i el sucre. Muntem la nata i també l´hi afegim. Es barreja tot bé amb compte que no es baixi la nata.
Posem la gelatina en remull amb aigua freda. Quan està hidratada, es treu l’excés d´aigua, i es posa al microones perquè es desfaci. Amb uns 20 segons n´hi ha prou, però això si que s´ha d´anar mirant! Un cop desfeta  s´aboca a la barreja de iogurt, nata i maduixes i es remena bé perquè quedi la gelatina ben integrada. Es posa a dins el motllo amb mooolta suavitat, a fi de no moure gaire les maduixes que tenim posades.
Es deixa quallar a la nevera unes dues hores abans de posar-hi la capa de maduixa de sobre.

Per fer la capa de maduixa de sobre, s´hidraten les fulles de gelatina en aigua freda i un cop hidratades, s´escorren i es fonen la microones. Un cop desfetes, es barregen amb  les maduixes triturades i el sucre i ja es pot posar a sobre la capa de iogurt del pastís. Es torna a posar a la nevera fins que quedi tot totalment quallat.
 Jo normalment faig aquest pastissos d´un dia per l´altre, i així m´asseguro que queda bé!. Per fer la decoració de sobre, només s´ha de desfer una mica de xocolata per fondre al micro, posar-la dins una màniga pastissera i deixar volar la imaginació.



Per fer aquest pastís m´he inspirat en una recepta de la Mercè de Cuina per llaminers, aquí us deixo l´enllaç. Ja veureu que s´assemblen com un ou a una castanya!
La decoració del voltant l´he vist en varies revistes però la meva intenció era que les maduixes quedessin totalment cobertes de la mousse. La culpa es del motllo!!! Bé, no, es meva per fer servir un motllo massa gros, de 25 cm,  però no ha quedat malament oi?

I per últim,  i ja acabo:

                     MOLTES FELICITATS A LES NOIES DE MEMÒRIES D´UNA CUINERA

dimecres, 15 de febrer de 2012

CROQUETES DE PATATA I BOTIFARRA NEGRA

Croquetes, boletes, pilotetes… no se ben bé com dir-ne, la qüestió es que aquesta es la meva aportació  a la Recepta del 15 d´aquest mes que ens demanaven receptes de croquetes.
Una recepta ben senzilla, que es fa en un tres i no res!



Ingredients:

500g de patates de mida mes o menys igual
100g de botifarra negra
Oli
Sal
Pebre
Pa ratllat amb all i julivert
1 ou

Es netegen les patates, es punxen una mica i es posen a coure al microones uns 10 minuts a màxima potencia (Això va depèn de microones, però el millor es anar punxant les patates fins que estiguin cuites. També es poden bullir de la manera tradicional!
Un cop cuites, es deixen refredar una mica, es pelen i s´aixafen amb una forquilla  afegint-hi oli, sal i pebre al gust. A part es talla la botifarra negra a dauets petits i es salta una moment per la paella. Un cop saltejada, es barreja amb la patata xafada i es deixa refredar a la nevera fins que estigui ben fred (es pot deixar d´un dia per l´altre)
Mentre es refreda preparem el pa ratllat, que hi posarem una mica d´all i julivert deshidratats( al gust) , i l´ou batut.
Un cop feda la pasta només falta donar-li la forma passar-les per l´ou i el pa ratllat ( jo ho faig dues vegades, perquè l´arrebossat quedi mes consistent) i cap a la paella amb l´oli ben roent. No necessiten gaire estona de cocció, tot està cuit, només han de quedar ben xules de fora i que s´escalfin per dins. 
Apa doncs, unes croquets, boletes o pilotetes ben bones. Per descomptat que la botifarra negra es pot canviar per qualsevol altre cosa, com xoriç, pollastre…

dissabte, 11 de febrer de 2012

BASTONETS DE PA

Aquests palets de pa son molt fàcils de fer, es tarda ben poca estona, a part de la horeta de llevar, i poden servir per mil i una coses, per un pica pica, per quan tens aquell forat  a l´estomac,  per acompanyar algun plat de pasta…
Jo els vaig portar a un curset de vins que estic fent, per picar una mica, que desprès de tastar tant de vi sempre va bé menjar alguna coseta…


Ingredients:
250g de farina de força
5g de llevat premsat de flequer
5 g de sal
140g d´aigua tèbia
10 g d´oli
Sèsam i llavors de rosella.

En un bol, posem la farina i fem  un forat al mig on hi posem el llevat esmicolat. Hi afegim una mica d´aigua i desfem el llevat juntament amb una mica de farina.  Quan tenim la pasteta feta de llevat, aigua i una mica de farina, anem posant la resta d´ingredients, i anem incorporant la farina dels voltants, fins aconseguir una massa  homogènia.  La massa no es gaire enganxosa, i es treballa bé. L´amassem una estona (uns 5-7 minuts) en fem una bola, la untem amb una mica d´oli i la deixem reposar fins que dobli el volum (mes o menys una horeta) en un lloc calentó (jo la vaig posar a prop d´un radiador) i tapada amb un drap.
Un cop llevada, l´estirem amb un corró fen fineta, hi posem el sèsam o les llavors de rosella o fins i tot pipes pelades,  tornem  a passar el corró per sobre amb una mica de força perquè quedin ben enganxades, i ja la podem tallar a la mida desitjada. Jo ho vaig tallar amb el talla pizzes, fent  unes tires d´un pam mes o menys i mig dit d´ample. Es posen en una safata de forn, es deixen reposar uns 15 minuts mes i ja estan llestos per enfornar. A uns 200ºC fins que quedin rossos. Si el forn està calent, no tarden  gaire, o sigui que s´han de vigilar d´aprop!
Per fer aquests palets em vaig inspirar amb una recepta de la Cuina de l´Eri, aquí us deixo l´enllaç

divendres, 3 de febrer de 2012

GALETES PER UN ANIVERSARI

La nena d´una  amiga feia 2 anyets, i li vaig fer questes galetes tan mones perquè les portés a cole per celebrar-ho amb els seus companys de classe.
Vaig  fer servir una recepta de galetes de mantega, que es pot aromatitzar al gust amb canyella, cacau en pols, vainilla...



Ingredients:
Massa per galetes aqui
Gotes de xocolata
Xocolata per fondre
Pals de pinxo

S´estira la massa de la galeta i es fan cercles de la mida que vulguem la cara de l’ós. Amb un tallador rodó mes petit  (vaig fer servir un tap d´aigua!)  es fan el morro i les orelles (que es el morro tallat per la meitat) i es va per muntar la galeta:
Es posa el pal de pinxo a la safata de forn ( amb paper de forn a sota!) i a sobre s´hi posa la massa de la cara, es pressiona una mica perquè el pal quedi ben enganxat. Tot seguit s´hi posa la rodona del morro, s´hi fan les marques i al final s´hi posen  les orelles  apretant una mica perquè quedin enganxades. Es posen al forn a uns 200ºC  fins que estiguin ben daurades. Es deixen refredar una mica i s´hi posen un parell de gotes de xocolata per fer els ulls. Amb la galeta calenta, la gota s´enganxarà sola!


La veritat es que son molt fàcils de fer, l´únic problema es que el pal no queda gaire ben enganxat a la galeta i si no es va amb compte, cau. Per solucionar-ho hi vaig posar una mica de xocolata per fondre, desfeta al micro,  a sobre el pal perquè aguantes mes be i llestos!
Aquesta idea la vaig veure a una revista Cocina Facil de Lecturas.
S'ha produït un error en aquest gadget