dimarts, 25 d’octubre de 2011

BRIOIX

A l´hora de fer un  brioix,  vaig  pensar amb una recepta la Mercè de Cuina per llaminers. Ella l´anomena "Un brioix no qualsevol" Amb aquest nom, ja us podeu imaginar el resultat no? La cuina feia una olor....i  la primera queixalada va ser impressionant, no em podia imaginar que jo hagués fet allò!
Potser no em va quedar tant flonjo com esperava, però després d´un tortell de reis desastrós i una coca de Sant Joan una mica dura, aquest brioix va ser un 10!


 
Whole Kitchen en la seva proposta dolça per el mes d´octubre, ens convida a preparar un clàssic de la gastronomia francesa :Brioix.

Ingredients:
(El doble que per la recepta original.)

500 g de farina de força
4 ous
40 g de llevat fresc
150 g de mantega a temperatura ambient
50 g de sucre
10 g de sal
60 g d'aigua
20 g de llet sencera
1 ou per pintar



Primer es  desfà el llevat amb l´aigua tèbia i es barreja amb tots els ingredients menys la meitat de la mantega
fins obtenir una massa que s´ha d´amassar una... mitja hora!!! Desprès de la mitja hora de rellotge, s´hi afegeix la resta de la mantega, i quan està ben incorporada, es deixa fermentar la massa, tapada amb un drap fins que dobli el volum, no ho vaig contar ben bé, però em sembla que li vaig deixar una hora ben bona. Passat el temps, es fa una bola amb la massa, es torna a cobrir amb el drap i es deixa fermentar una mitja hora mes. A partir d´aquí es pot donar la forma que es vulgui, o en un motllo de plum cake, en motllos petits de magdalenes...Jo em vaig decantar per aquesta que no se com es diu, formada per petites boletes de massa.  Es van agafant trossets de massa i es fan boletes  i es van posant en un motllo rodó, que es toquin, però que no estiguin molt apretades. Com veureu a la foto, les meves boles deixen molt que desitjar, però era la primera vegada! Es deixen fermentar fins que tornin a doblar el seu volum , es pinten amb ou batut i cap al forn a uns 190-200ºC fins que estigui cuit i ros.
La veritat, es una recepta una  mica llarga de fer, entre amassar i fermentar s´en va tot el matí, però per la tarda, tens una berenar que es per caure de culs a terra i no aixecar-te! Tros de brioix, tros de xocolata i anar fent....

dissabte, 15 d’octubre de 2011

MELMELADA I PASTISSETS DE MONIATO


Aquest cop la Recepta del 15 ens proposa cuinar amb moniatos, un producte de tardor, que em fa pensar amb la fred, amb les fires de Girona, amb els panellets..... les fires seran ben aviat, i la fred sembla que ja arriva!


Buscant una recepta per fer amb moniatos vaig trobar a la biblioteca un llibre de melmelades molt interessant. Es diu Melmelades casolanes, 80 receptes que surten bé,(Nuria Duran i Montserrat Roig.) D´aquí vaig treure la idea de la melmelada de moniatos i  dels pastissets. Al llibre diu que amb aquesta melmelada es farceixen  uns pastissets típics de Castelló i les Terres de l´Ebre. Buscant, ja vaig trobar la recepta de la massa per fer els pastissets, però no tenia gaire temps i vaig tirar pel dret! un paquet de crestes i tira milles!
La meva recepta varia una mica de la original, hi he posat menys sucre, i morè en contes de blanc.


Ingredients:                                                                            
Mig quilo de moniatos
400 g de sucre morè
1 llimona
mig canó de canyella.
500 ml d´aigua


Es pelen i es tallen els moniatos i es posen en una olla amb l´aigua, el suc i la pela de llimona els sucre i la canyella, i es deixa bullir fins que els moniatos estiguin ben tous. Si fa falta aigua durant la cocció s´hi pot afegir. Un cop cuits, es retira la pela de llimona i la canyella i es tritura tot. Es cou uns 5 minuts mes i ja està llesta. Si la voleu conservar, podeu seguir el procés de la recepta anterior,  Confitura de figues.



Per fer els pastissets, molt fàcil. Es posa una culleradeta de melmelada dins de la cresta, es pinta amb ou batut les puntes perquè quedi ben enganxat,  i es tanca pressionat amb una forquilla. Es pinten amb ou batut,  i cap al forn, fins que veieu que estan daurades. Es deixen refredar i s´empolsimen amb sucre glas



dissabte, 8 d’octubre de 2011

CONFITURA DE FIGUES AMB CANYELLA I LLIMONA

Fa uns dies una amiga em va porta u una cistella de figues que havia anat a bastar a la figuera de la seva sogra. Ja feia temps que li deia , que quan fossin madures me’n portés algunes que volia fer alguna cosa amb elles, i  per fi va arribar el dia, 1,2 Kg de figues!!
En vaig fer una confitura.



















Ingredients:

1 kg de figues
250 g de sucre
250 ml d´aigua
Mig canó de canyella
1 llimona

Es netegen i es tallen les figues a quarts, i es posen amb el sucre, l´aigua, la canyella, la pela de llimona i el suc de mitja llimona a macerar en un bol unes 2 horetes. Passat el temps es posa tot dins una olla i es cou tot durant uns 30 minuts, fins que veieu que les figues estan ben cuites i toves, s´ha d´anar remenat perquè no quedi tot enganxat. Un  cop cuites es treu la canyella i la llimona, i  jo el que vaig fer va ser xafar una mica les figues amb una forquilla per no torbar trossos grossos, però això ja va a gustos. S´omplen pots de vidre prèviament esterilitzats es tapen i es couen al bany maria una 20 minuts. Es treuen del bany maria i es deixen refredar. La confitura ja està llesta! M´en van sortir tres pots petits com el de la foto, i dos de una mica mes grossets.


El resultat molt bo, una confitura espessa i amb gust a canyella, que si no us agrada, podeu no posar-n´hi.
Moltes gràcies la Ita, la meva amiga, i a la Rosa, la seva sogra, per el quilet de figues!






S'ha produït un error en aquest gadget