dimecres, 28 de setembre del 2011

POLLASTRE AMB ESCAMARLANS

Ja som el dia 28, i com sempre, espero l´últim moment per posar la meva recepta per Memòries d´una cuinera...
Aquest mes la proposta era un mar i muntanya, i clar, la primera que em va venir al cap va ser un plat de pollastre amb escamarlans. Es la primera vegada que en faig, que jo recordi, i noi! per llepar-se’n els dits!




 Ingredients:
4 quarts de pollastre
2 escamarlans per cap (doncs seran 8!)
2 cebes mitjanes
2 cullerades de tomàquet triturat
1 l. de brou de pollastre o de verdures
Per la picada:
2 alls
julivert
2 llesquetes de pa fregit o torrat (de barra)
10-15 ametlles torrades
Sal

Comencem salpebrant el pollastre i el rostim en una cassola amb oli fins que estigui be ros per tots costats, el reservem un plat. Posem els escamarlans en la mateixa cassola i els fregim una mica, sense passar-nos, i també els reservem. En la mateixa cassola, hi posem les cebes tallades petites i les anem sofregint lentament fins que quedin ben cuites. Tot seguit afegim el tomàquet i deixem que cogui tot junt uns 5 minuts. El que faig normalment,es tenir sofregit congelat a casa, en porcions, i d´aquesta manera, es va mes de pressa a l´hora de fer qualsevol plat.
Un cop tenim el sofregit acabat, hi posem el pollastre reservat i hi anem afegint el brou, deixant-lo coure uns 20-30 minuts, fins que veiem que el pollastre quedi tou. Mentre cou el pollastre, en un morter fem la picada: primer els alls amb el julivert i quan estan picats, els pa i les ametlles. Es l´hora de posar els escamarlans i la picada a la cassola. La picada la podem desfer prèviament amb una mica de brou. Remenem una mica, perquè es reparteixi bé la picada, rectifiquem de sal i ho deixem coure uns 5 minuts mes, que es barregin tots els sabors.
La salsa ha de quedar espessa, i es molt millor d´un dia per l´altre.
Només ens falta un bon tros de pa i...ja està!




diumenge, 25 de setembre del 2011

CRUMBLE DE POMES I PANSES

Aquests son uns  postres típics anglesos, una recepta ben senzilla, que consisteix en una base de fruites, i a sobre una massa cruixent feta amb farina, mantega, sucre i cuit al forn. Es pot fer amb qualsevol fruita, i a la massa de sobre s´hi poden afegir fruits secs. Es pot menjar fred o calent, acompanyar-lo amb nata, gelat o confitura, a partir d´aquí, mil i una combinacions!


Whole Kitchen per la seva proposta dolça per el mes de Setembre, ens convida a preparar uns postres clàssics britànics: Crumble


Ingredients per un motllo de plum cake petit, d´uns 20 cm de llarg.

3 pomes
un grapat de panses
2 cullerades de sucre
El suc de mitja llimona
una mica de canyella (al gust)
50 g de mantega
75 g de farina
50g de sucre
Unes 10 ametlles torrades

Es pelen i es tallen les pomes a la daus una mica grans, es posen en el motllo de vidre!  S´hi afegeixen les panses, el sucre, la canyella i el suc de llimona, es remena una mica i cap al microones, fins que estiguin cuites mes o menys uns 7-8 minuts a màxima potència (aneu mirant!) 
En un bol, posem la mantega ben freda, la farina i el sucre i ho anem barrejant amb el dits, com pessigant, fins que quedi tot ben integrat.  Ha de quedar com una "sorra". Hi afegim les ametlles torrades trencades grossetes. Es posa la "sorra" a sobre les pomes i cap al forn, uns 20 minuts a 200ºC, fins que quedi torradet.
El vaig servir fred, dins d´unes copes, amb una mica de confitura de cireres, i... ja està!


La veritat que està  prou bo, el gust de la massa de sobre, em va fer pensar amb les galetes de mantega.


dijous, 15 de setembre del 2011

SARDINES I MUSCLOS EN ESCABETX

Aquesta es la meva aportació a La recepta del 15 del mes de setembre.
Volia fer una recepta de verat en escabetx, però a la peixateria no en tenien, i m´en vaig emportar un quilo de sardines i un quilo de musclos i vaig pensar que ja trobaria la recepta per fer-les.
La veritat, era la primera vegada que jo cuinava sardines, i no sabia ni com posar-m'hi per netejar-les. Vaig provar a veure si la peixatera me les netejava,  però va fer una mitja rialla i em va dir que m’ensenyava com es netejava una i que era molt fàcil. Be, puc dir que me'n vaig sortir!


La recepta vaig trobar-la a Directo al Paladar, i la vaig adaptar una mica, com ara, afegir-hi els musclos.
Es molt fàcil de fer i van quedar molt bones, potser una mica fluixes de vinagre per el meu gust, però al meu sogre li van encantar i es va fotre quasi bé tot el quilo ell solet!


 












Ingredients

1 Kg de sardines
1 Kg de musclos
500 ml d´oli
100 ml de vi blanc
100 ml de vinagre blanc
15 grans de pebre negre
1 fulla de llorer
1 branca de farigola
1 branca de romaní
5 grans d´all
1 culleradeta de pebre vermell
Farina
Sal



Primer, s´obren  els musclos, es posen  en una olla amb un dit d´aigua i mitja llimona tallada i  es tapa. Al cap de poc ja estan oberts, es treuen de la clova i es reserven.
Es netegen sardines tan bé com sabem, s´ eixuguen, es salen i s´enfarinen. Es posa un raig d´oli en una paella i es fregeixen fins que estiguin cuites. Es reserven.
En una altra cassola, es posa el mig litre d´oli (si el de fregir les sardines està bé, el podem aprofitar) i anem posant els alls sencers pelats,  les herbes i el pebre. Deixem que cogui una estona fins que els alls es comencin a enrossir. Tot seguit afegim la culleradeta de pebre vermell i el vi blanc, i quan torni a arrencar el bull, posem el vinagre i ho deixem coure uns 5 minuts a foc lent.
Posem les sardines i els musclos en una safata de vidre en el meu cas, però pot ser de fang, i s´hi aboca el líquid, que quedin ben cobertes. Es deixa refredar i es posen a la nevera. S´han de deixar reposar com a mínim 1 dia a la nevera, i ja està! 



dimarts, 13 de setembre del 2011

SALMOREJO

Ja se que vaig una mica tard, fa temps que l´hauria d´haver publicat, però l´he anat deixant de costat, i ja som al Setembre!
Però com  que encara queda una  mica d´estiu, i per aquí fa molta calor, ecara ve de gust menjar-ne.
El gaspatxo no m´agrada, i com que em pensava que el salmorejo era una cosa semblant, mai m´havia interessat ni com es feia,  ni quins ingredients portava. Pobre de mi! si l´hagues conegut abans...Es tan fàcil de fer, i està tan bo....

Ingredients:

500g de tomàquets madurs
100g de pa sec
1 gra d´all petit
100 ml d´oli
Vinagre
Sal
Pernil salat i ou dur per decorar

Es posa el pa en remull amb aigua. Es trituren els tomàquets amb el túrmix, i s´hi afegeix l´oli, l´all i el pa remullat escorregut, i es segueix triturant fins obtenir una crema fina. Es passa per un colador, per treure les pells i les granes del tomàquet, es rectifica de sal i s´hi posa un raig de vinagre al gust (a mi no m´hi arada gaire) i ... ja està!
A l´hora de servir, s´hi posen uns dauets de pernil salt i ou dur picat.
La veritat el gust de la primera cullerada que vaig fer, em va resultar familiar... em va fer pensar amb el pa amb tomàquet!

divendres, 2 de setembre del 2011

PASTISSETS AMB CREMA DE PRÈSSEC

Be, desprès de quasi un mes de vacances (del blog) i de semi desconnectar, ja es  hora que torni amb les meves receptes!
Torno amb uns postres  que eren per la recepta del 15 però que no vaig publicar....Tan bon punt van fer la proposta, vaig fer la recepta, li vaig fer les fotos i allà es va quedar.
Es una recepta adaptada de la Crema catalana de mango d’en Jordi  Roca que va sortir al CUINA del mes d´agost, i que només veure-la, em va encantar!
Només he canviat el mango per el préssec i l´ he posat dins unes cassoletes comprades, que no cal ni dir que també es poden fer a casa!



Ingredients per unes 6-8 cassoletes mitjanes.

300g de préssec triturat
200g de nata 32%MG.
50 g de sucre
3 rovells d´ou
40 g de Maizena
Una branca de canyella
Pela de llimona

Per acabar el plat:
Cassoletes comprades
100 g de xocolata per fondre
Una nou de mantega
Préssec a dauets per decorar.



Primer de tot, es fon la xocolata al micro amb una mica de mantega. Quan està desfeta, es cobreix la base de les cassoletes i es deixa refredar. ( a la foto no es veu, però hi es!)
Es posa a bullir la nata amb la canyella i la llimona. Quan arrenca el bull, es treu del foc i es deixa reposar uns 5 minuts. Es treu la canyella i la llimona i s´hi afegeix el préssec triturat i es passa pel túrmix perquè quedi tot ben integrat. Es torna a posar al foc.
 A part es barregen els rovells d´ou amb la maizena i el sucre, i quan comença a bullir la nata amb el préssec, s´hi aboca dins, i es va remenat contínuament fins obtenir una crema catalana espessa. Es deixa refredar una estona.
Es posa la crema en una màniga pastissera, i s´omplen les cassoletes al gust. Per decorar jo vaig posar uns dauets de préssec saltats per la paella amb una mica de mantega, i... ja està!

La propera vegada ho farè amb cassoletes mes petites, d´una queixalada, perquè atipa molt.