dissabte, 30 d’abril de 2011

"XUXES" I NÚVOLS

Aquesta passada Setmana Santa amb els fills d´un amics i el meu fill vam fer un taller de "xuxes" i de núvols. Les xuxes ja les havia fet anteriorment, però els núvols era la primera vegada que els feia i tenia por de decebre els petits xefs que estaven impacients per veure el resultat.


La recepta del núvols l´he tret del blog Webos Fritos, la de les xuxes ja ni m´en recordo!
Com deia els petits xefs em van ajudar moltíssim i van estar molt atents a totes les explicacions, encara que això d´esperar-se tot un dia per poder tastar-les...
Be, aquí va la recepta!

Ingredients pels núvols:
100 g de gelatina amb gust (en vaig fer servir una de préssec del Lidl que es boníssima)
2 sobres de gelatina neutra
200 ml d´aigua
300g de sucre

Es posa a bullir l´aigua amb el sucre.
Quan bull, s´hi aboquen els dos sobres de gelatina neutra i es deixa bullir un parell de minuts remenant. Després s´hi afegeix la gelatina de sabor i es deixa bullir a foc suau uns 5 minuts i es va remenat.
Es deixa refredar, i quan ja comença a quedar espessa i a quallar, es munta amb una batedora de varetes fins que la consistència sigui com la d´una merenga o nata muntada.
Es posa en una safata folrada amb paper film i es deixa refredar unes 12 hores.
Passat el temps, es treu la massa del film (es una mica enganxosa, però consistent) i es talla amb unes estisores o amb un ganivet  a la mida desitjada i s’arrebossa amb sucre glas i ... ja està.





Ingredients per les xuxes:
1 sobre de gelatina de sabors (vaig fer servir de maduixa)
2 sobres de gelatina neutra
200 ml d´aigua
300 g de sucre

El procediment per fer la gelatina es el mateix que l’anterior, només que no es munta al final, sinó que es va posant en motllos petits per fer les diferents formes. Nosaltres vam fer servir uns de glaçons i uns de bombons, això si, abans de posar-hi la gelatina, unteu-los amb oli de gira-sol, perquè sinó les xuxes us quedaran enganxades al motllo i costen molt de treure! Al finar també s’ arrebossen amb sucre glas i .. ja està!



Els núvols son boníssims i les xuxes ni us ho explico! Els nens s´ho van passar d´allò mes be preparant-les i arrebossant-les amb el sucre, però a l´hora de menjar-les em sembla que vam gaudir  mes els grans que els petits!

dijous, 28 d’abril de 2011

CIGRONS AMB BACALLÀ


Aquesta es una recepta típica, però que per falta de temps,  jo l´he fet  rapideta , però el resultat es bo i es fa en uns 30 minuts.
Amb aquesta recepta participo a Memòries d´una Cuinera on demanaven receptes de Bacallà de quaresma










Ingredients per 2-3 persones

1 pot de cigrons de 400g
150 g de bacallà esqueixat
1 ceba grossa
tomàquet fregit
2 ous
all i julivert
aigua , sal
S´agafa el bacallà esqueixat i es neteja a sota l´aixeta, es posa en un  bol amb aigua i es deixa dessalar uns 20 minuts. No tarda gaire, jo li vaig canviant l´aigua sovint i el vaig provant fins que està be de sal.
 Es posen a bullir els dos ous fins que estiguin durs.
Mentre es dessala el bacallà, es talla la ceba i es sofregeix fins que quedi ben fosqueta. Després s´hi afegeix 2 cullerades de tomàquet fregit, s´hi donen unes voltes i s´hi afegeix el bacallà, dos voltes mes, i s´hi afegeixen  els cigrons (escorreguts i nets) i una mica d´aigua. Es deixa fer la xup xup uns 5-10 minuts, es prova de sal , i abans de apagar el foc s´hi afegeix all i julivert picats, els ous durs tallats,  i... ja està!


Com ja us he dit, vaig faltada de temps (i qui no!) i amb prou feines tinc temps de penjar les receptes!
Em sap greu no visitar-vos tant sovint com voldría... a veure si aquest cap de setmana em poso al dia!

dilluns, 25 d’abril de 2011

BAVAROIS DE MADUIXES

Per fer questa recepta, tenia mooolt poc temps, i mig quilo de maduixes  a la nevera que estaven demanant a crits que els fes servir per alguna cosa, per tant la recepta havia de portar maduixes!
Buscant , buscant vaig trobar aquesta recepta aquí. No l´he seguit al peu de la lletra, la vaig anar canviant sobre la marxa, i el resultat, la veritat, es que molt bo!

Whole Kitchen, en la seva recepta dolça del mes d´abril, ens convida a preparar Bavarois




Ingredients:

400 g. de maduixes
100 g. de sucre
8 fulls de gelatina
Suc de mitja  llimona 

250 ml de nata per muntar

Es netegen les maduixes i es tallen, s´hi posa el sucre i el suc de  llimona i es trituren
Es posa la nata una estona al congelador perquè estigui ben freda i es munta.
Es posen els fulls de gelatina en aigua freda una estona fins que estiguin hidratades.
Traiem l´aigua de la gelatina, deixant-ne una mica i ho posem al microones  per fondre-la. Anem mirant fins que estigui.
Barregem la gelatina amb les maduixes triturades, i després hi afegim la nata muntada (hem d´anar ràpid!). Ho posem en un motllo i ho deixem refredar a la nevera unes 3-4 hores, i.. ja està!


Ens la varem menjar de postres a casa d´uns  amics el dijous sant, i tots la van trobar molt bona!
Només em queda donar les gràcies a la Montse, que em va deixar el plat per la foto , i em va donar alguns consells a l´hora de fer-la.

dimecres, 20 d’abril de 2011

PASTA DE FULL AMB CREMA, XOCOLATA I MADUIXES

De crema  només n’havia fet una o dues vegades com a molt!
Per això, desprès de veure totes les receptes de crema catalana de la Recepta del 15, i la quantitat de possibilitats que te, vaig decidir fer- ne alguna!
M´he basat en la idea de  la Gemma de Fogons de la cuina a taula, i veient que en  moltes receptes combinaven la crema amb maduixes, fruits vermells o xocolata, em vaig empescar aquest pastís!
O sigui que gràcies a totes les Receptes del 15 de crema catalana, m´heu inspirat!



Ingredients:

500ml de llet
4 rovells d´ou
100g de sucre
40g de maizena (mes que en la crema catalana, perquè quedi mes consistent)
1 beina de vainilla
Maduixes
Xocolata per fondre
1 làmina de pasta de full rodona

Per fer la crema, es posa a foc suau la llet (menys mig got) amb la vainilla oberta i  el sucre. Quan comença a bullir, s’aparta del foc i s’hi afegeixen els 4 rovells d’ou batuts amb la maizena desfeta en el mig got de llet. Es torna a posar al foc i es va remenant fins que quedi espessa. S’ha d’anar amb compte, que no es cremi de sota! Es deixa refredar
S´estira la pasta de full, i a tot el voltant es doblega la massa perquè faci de vora (mireu les fotos, no m´explico gaire bé!), es punxa la base amb una forquilla i jo hi poso cigrons secs perquè la pasta no pugi. Pintem la vora amb ou batut i cap al forn, a uns 200ºC fins que estigui cuita, Si la base no em queda gaire cuita , trec els cigrons a mitja cocció, quan ja veig que no ha de pujar, i deixo que s´acabi de fer. Es deixa refredar.
Es fon la xocolata al microones, la quantitat que vulgueu, uns 100g mes o menys.


Muntatge:
S´escampa la xocolata per la base de la pasta de full i es deixa refredar una mica. Es posa la crema ja freda dins una màniga i es posa a sobre la xocolata (sense màniga també va bé, però em va fer gràcia fer-ho així) i per acabar s´hi posen les maduixes tallades com es vulguin i.. ja està!
A les fotos no es veu gaire la xocolata, i no vaig tenir temps de fer fotos del tall, va volar!
A part de maduixes, suposo que deu quedar bé amb qualsevol tipus de fruita, a la propera ho provaré
Espero que us agradi!

divendres, 15 d’abril de 2011

FAVES I PÈSOLS

Amb aquesta recepta participo a la Recepta del 15 que organitzen els blocs Xocolata Desfeta i Els fogons de la Bordeta.


Quan vaig veure el tema d’aquest mes, vaig anar de pet a comprar faves , i al costat hi havien els pèsols i vaig decidir fer-los junts. Es una recepta bastant típica, però jo l´he fet a la meva manera, sense seguir cap recepta en concret, recordant com les feia la meva mare,  o s´enrecordava el meu home de com les feia la seva.


 A mi m´han agradat moltíssim i al meu home ni us explico! Al nen el que li va agradar es desgranar-les, però de menjar faves, res de res, els pèsols si, que ja els coneixia!

Ingredients per 2-3 persones

2 kg de faves (per desgranar)
Mig kg de pèsols (per desgranar)
1 ceba grosseta
Cansalada al gust
Botifarra negra al gust
Menta
Sal, oli i pebre



Es talla la ceba i es sofregeix. Quan està ben feta, s´hi posa la cansalada i la botifarra i es deixa que es fregeixi una estona, que quedin daurades. S´hi afegeixen les faves i els pèsols i la menta, s' hi donen un parell de voltes, i s' hi afegeix un raig d´aigua, just que cobreixi, es tapen i es deixen coure uns 20 minuts. Jo les vaig anar mirant i tastant fins que vaig veure que estaven cuites. ES rectifica de sal si cal i..ja està.
Un cop fetes, vaig dir: Si! es la olor que tenia al cap, la olor que recordava!
Espero que us agradin!

dissabte, 9 d’abril de 2011

SACHER

Ja torno ser a aquí, ja en tenia ganes d’estar una estona llarga davant l´ordinador, i no com aquesta setmana, que ho anava fent de 5 minuts en 5 minuts, quant tenia un moment!
Aquest pastís el vaig fer el cap de setmana passat, per portar a casa d´uns amics.
La cosa es que m´hi vaig convidar a sopar i em van dir que com a mínim, fes alguna cosa bona per postres i com que sé que això de la xocolata els hi encanta...en la recepta original , porta melmelada d´albercoc al mig, però ho vaig substituir per mes xocolata, no fos cas que no els hi agrades!
Per cert, un sopar boníssim!


Ingredients: 
5 ous
125 g de sucre
50 g de maizena
1 culleradeta de llevat
50 g d´ametlles mòltes
150g de xocolata de cobertura
125 g de mantega
1 pols de sal
200g de xocolata de cobertura per farcir i cobrir el pastís



Es posa a fondre la xocolata i la mantega al microones. Es separen els rovells de les clares i es munten les clares a punt de neu. En un bol es barreja el sucre i els rovells amb el batedor fins que estiguin ben espumoses. Es barreja la maizena amb el llevat i les ametlles i s’aboquen a la barreja de rovells i sucre. S´hi afegeixen les clares muntades amb compte i al final la xocolata i la mantega desfetes una mica fredes. Es posa en un motllo rodó d´uns 24 cm de diàmetre i cap al forn ja calent a uns 200ºC durant uns 30-45 minuts (jo sempre vaig mirant i punxo amb un ganivet si surt net!) Un cop cuit es deixa refredar. A vegades queda una mica massa torrat el sobre i els costats, jo ho tallo i ho trec i arrodoneixo el pastís. Es fon la xocolata per el farcit i la cobertura al microones. S´obre per la meitat el pastís i s´hi posa xocolata, o melmelada, es tapa i s´acaba de cobrir amb la xocolata restant. Es deixa refredar la xocolata de la cobertura i...ja està!


De pastís en va quedar molt poc, i el poc que va quedar, no van pas dir que me l´emportés, nooo!
Aquesta recepta fa uns...13-14 anys que la faig, (he hagut de pensar un moment, perquè amb tants d´anys em descompto!)  es un del primers pastissos que vaig fer, a part de la coca de tota la vida,  i es d´un llibre que es diu "Reposteria" de la meva mare. Ara el llibre ja es meu!
Espero que us agradi!
Bon cap de setmana tots!

S'ha produït un error en aquest gadget